Ondernemers aan het woord
Ondernemers van Het Goedland: Rinke en Froukje van Keimpema
Froukje en Rinke uit Vegelinsoord behoren tot de groep ondernemers die de schouders onder het Akkrumer Goedland hebben gezet. Ze runnen een gangbaar melkveebedrijf met 80 koeien, theeschenkerij Nije Skou en de pont over It Deel.
De pont is, met een onderbreking van 35 jaar, al 275 jaar in bedrijf. De theeschenkerij is door Rinke en Froukje zelf gestart. Je kunt er terecht voor allerlei versnaperingen, van taart tot gezonde hapjes. Daarnaast is het een verkooppunt van vleesspecialiteiten.
Rinke: “Ik kijk er naar uit om samen met Het Akkrumer Goedland aan natuur en duurzame energie te gaan werken.”
Fotografie: Janna van der Meer
Interessante combinatie: melkvee, theetuin en pont. Toeval?
Rinke: “Niet helemaal. Toen we de boerderij van mijn vader overnamen, was het fietstoerisme al in opkomst. We zitten hier dan ook op een aantrekkelijk punt: aan het water, in een karakteristiek landschap, met uitzicht op een mooie molen.
Door de pont kunnen we extra fietsers ontvangen. Vorig jaar braken we ons eigen record met 12.000 bezoekers! Ook dit jaar ziet het er veelbelovend uit.”
Van melkveehouders naar horeca en vervoer: is dat niet lastig?
Rinke: “Eigenlijk niet. We hebben onderling een mooie werkverdeling: Froukje runt de horeca en de pont, ik de boerderij. Uiteraard springen we ook voor elkaar in, als dat nodig is.
Veehouderij heeft wel meer haken en ogen dan horeca. Zo is de regelgeving een stuk lastiger. Froukje kan bijvoorbeeld haar prijzen zelf bepalen. Het (maatschappelijk) toezicht op de horeca ervaar ik ook als veel lichter, zeker als je naar de toekomst kijkt. En de schaarste aan land is een beperkende factor. Welke mooie oplossingen ze hiervoor in Leeuwarden of Den Haag ook verzinnen.”
Welke ontwikkelingen zien jullie voor je?
“Deze prachtige plek schreeuwt, wat mij betreft, om een soort passantenhaven. Je zou er ook woonarken kunnen neerleggen. Dat betekent echter wel een dijkonderbreking. En dat is lastig voor het waterschap. Een plan van de lange adem dus. Misschien is het ook een idee om hiernaast, in het land, chalets te bouwen…”
Hoe passen jouw plannen bij die van Het Akkrumer Goedland?
“Dan denk ik vooral aan onze boerderij. Ik ben geïnteresseerd in verdienmodellen die gericht zijn op de combinatie landbouw met natuur.
Een deel van ons land ligt aan de overkant van It Deel en is geschikt voor vernatting, mits daar wat tegenover staat. Het project Valuta voor Veen, dus het genereren van verhandelbare CO2 certificaten, vind ik interessant. Dat soort dingen kun je veel beter in groter verband doen, dan als boer in je eentje.”