BOF op bezoek
Op vrijdag 4 juli 's ochtends kregen we de bestuursleden van de BOF (Bestjoerlik Oerlis Feangreide) op bezoek in ons gebied. We hadden er prachtig weer bij en hadden een enerverend programma opgesteld, zodat men in de volle breedte een inkijkje kreeg wat er zoal in het gebied tot stand is gebracht, hoe de uitvoering tot nu toe verloopt en waar de boeren tegenaan lopen.
'Moedich' was de reactie van een bestuurder van Wetterskip Fryslân toen één van de aangesloten boeren vertelde en vooral ook liet zien welke enorme verhoging van het waterpeil is aangebracht. De sloten zijn behoorlijk verbreed door de hoge waterstand.
Uitdagingen bij veel regen
Dit jaar hadden we een mooi (niet té nat) voorjaar en de zomer levert tot nu toe ook nog geen grote uitdagingen op, maar de boeren zijn wel enigszins huiverig voor wat het weer in het voor- en najaar doet. De RVO geeft aan dat 1 april – 1 oktober het peil hoog moet staan, maar als dan bij veel regen het land al volgezogen is met regenwater dan is de noodzaak volgens de boeren er niet om ook nog het waterpeil hoog te zetten. Het veen is dan immers al vernat en de CO2 blijft in de grond.
Bij een heel nat seizoen kan het zo zijn dat de boeren het gras niet van het land kunnen krijgen. Dat baart hen zorgen, want dan kost het de boeren veel geld. Vandaar dat enige flexibiliteit qua regels fijn zou zijn. Geef hen wat ruimte zodat ze zelf zo goed mogelijk de balans kunnen vinden tussen ‘spelen’ met het waterpeil en natuurlijk regenwater.
Gebiedsprogramma 2030
Tot slot werd aan het einde van de rit ((letterlijk) op de een boerenwagen met hooi) de leden van het BOF het allereerste exemplaar van Gebiedsprogramma 2030 uitgereikt met de titel: Coöperatief bouwen aan een duurzaam (verdien)model voor natte veengronden. Hierin staan de volgende ambities centraal:
- Duurzaam beheer van de veenbodem
- Ontwikkeling van duurzame verdienmodellen
- Versterking van de mienskip
We hopen op een positief vervolg in de samenwerking, zodat we voor een langere termijn door kunnen gaan met deze pilot en hierin leren hoe we tot een toekomstbestendige samenleving in veenweidegebieden kunnen komen.