Bijdrage Nationaal Groeifonds

Twee projecten in het Friese Veenweidegebied ontvangen een bijdrage van het Nationaal Groeifonds: De Hege Warren, bij Grou en Akkrumer Goedland. We zijn hier heel trots op!

De Hege Warren is een innovatiepolder, waarin op grote schaal met landgebruik wordt geëxperimenteerd. Doel: een klimaatneutraal veenweidegebied.

Op het Akkrumer Goedland brengen we de uitkomsten van die experimenten in de praktijk. We kijken daarbij niet alleen of de wetenschappelijke technieken werken, maar vooral of en hoe ondernemers en burgers hiermee uit de voeten kunnen.

We zijn erg blij dat het Nationaal Groeifonds ons hierbij ondersteunt. De komende maanden bereiden we onze activiteiten voor, samen met De Provinsje Fryslân.

 

nl2120

Wat betekent dit voor Akkrumer Goedland?

De bijdrage uit het Groeifonds gebruiken we voor de volgende thema's:

- landbouw bij verhoging van het waterpeil

- duurzame energie

- biobased vastgoed

- bestuur

- het betrekken van “De Mienskip” bij het landgoed

 

Wat is het Nationaal Groeifonds?

Met het Nationaal Groeifonds investeert het kabinet tussen 2021 en 2025 €20 miljard in projecten die zorgen voor economische groei voor de lange termijn. Voor dit jaar heeft een brede coalitie van overheden, kennisinstituten en ondernemingen onder de naam NL2120 heeft een hele rij van projecten aangedragen.

Deze projecten hebben allemaal hetzelfde uitgangspunt: Nederland kan veel meer gebruikmaken van de natuur om complexe maatschappelijke vraagstukken op te lossen.

Binnen de NL2120 coalitie heeft De Provinsje het Friese veenweidegebied voorgedragen. De bedoeling is om de nieuwe wijze van landgebruik in het Friese Veenweidegebied een flinke duw te geven.

 

Waarom deze bijdrage?

In heel West-Europa komen veengebieden voor. En overal blijkt dat de huidige wijze van intensieve landbouw, in combinatie met ontwatering, niet vol te houden is.

Droge veengrond oxideert. Het vervliegt, waardoor de grond “zakt”. Bij oxidatie komt bovendien broeikasgas, voornamelijk CO2 vrij. En dat is in deze tijd waarin we worstelen met het broeikaseffect, natuurlijk uit den boze. Daarnaast heeft een lage waterstand ook gevolgen voor het ecosysteem: veel dieren kunnen niet meer genoeg voedsel vinden en zich voortplanten.

We moeten dus leren leven, wonen en werken met ander watermanagement en daar nieuwe verdienmodellen aan koppelen. Dat blijkt in de praktijk erg lastig. Maar het kabinet rekent erop dat we in Friesland, met deze financiële impuls, oplossingen gaan vinden, die ook elders kunnen worden toegepast.

Ontwikkelingen

LEES MEER foto3sythuzen-halfopen-landsch
14-03-2024

De invloed van bodem en historie

Landschapsarchitect ir. Reinout Lindemans beschrijft het landschap en de grond waarop Akkrum en het Akkrumer Goedland zijn gebouwd.

LEES MEER interview-piet-dijkstra
10-03-2024

Interview met adviseur Piet Dijkstra

Aan het woord is Piet Dijkstra, adviseur van het Akkrumer Goedland.

LEES MEER sjoer-miedema-lokaal-vlees-akk
04-03-2024

Lokaal vlees van het Akkrumer Goedland

Een boerderij van het Akkrumer Goedland gaat vleesproducten verkopen met Slagerij en Worstenmakerij Spijkerman.