Terugblik: Inspiratieavond in Akkrum
Terugblik: Sûn iten fan eigen grûn
Op 3 november stond Grandcafé Goeres in het teken van sûn iten fan eigen grûn. Samen met Merk Fryslân en de Toerisme Alliantie Friesland organiseerden we een inspirerende avond voor ondernemers uit Akkrum en omstreken. Het doel: laten zien hoe we samen kunnen bouwen aan sterke, lokale voedselketens die gezond zijn voor de bodem, de mens en het landschap.
Inspirerende sprekers
De avond werd vakkundig geleid door Foppe van der Veen, hij wist de sprekers te prikkelen om de kern van hun verhaal te delen en openlijk hun ervaringen te delen. Op het podium stonden:
- Berno Strootman – voormalig rijksadviseur voor het landschap, over de landschapsvisie voor Akkrumer Goedland
- Frans Nieuwhof – Better foar Letter, over hun succesvolle buurtmarkt en voedselcoöperatie
- Arjen Biesma – jager en kok bij Brasserie Om de Dobben
- Anna Kuiper – eigenaar van voedselbos De Korte Weg
- Mathijs de Graaf – oprichter Digitaal Dorpsplein
- Poppe Braam – pleitbezorger van een duurzame, biologische landbouw- en voedselsector
In gesprek met elkaar
Met zo’n 45 aanwezigen – boeren, horecaondernemers, winkeliers en andere geïnteresseerden – bleek dat er veel animo voor dit thema is. Na de presentaties gingen vijf groepen in werksessies aan de slag met drie vragen:
- Wat is er al?
- Zie je verbindingen en kansen?
- Wat is er nodig om ideeën verder te brengen?
Wat kwam er zoal voorbij?
Tijdens de gesprekken ontstond een rijk palet aan inzichten en ideeën:
- Seizoensgebonden eten moet weer vanzelfsprekend worden.
- Slagers en winkels zouden meer lokaal vlees kunnen aanbieden.
- Lokale ondernemers zijn onmisbaar voor de mienskip als sponsors én ontmoetingsplek.
- Educatie is cruciaal: van scholen tot kookopleidingen — zoals jager Arjen die bij koksopleidingen langs gaat en vertelt over de mogelijkheden van ganzenvlees.
- Arbeid is een uitdaging bij nieuwe teelten, al biedt mechanisatie (zoals in de notenteelt) kansen.
- Veel initiatieven lopen vast bij the last mile: het product bij de consument krijgen is het moeilijkst en duurst.
- Vrijwilligerswerk blijft een punt: sommige initiatieven vinden gemakkelijk mensen (zoals Better foar Letter), anderen niet.
- Samenwerking loont: sommige projecten lijken op elkaar en kunnen beter samenwerken.
- Niet alles hoeft in geld beloond te worden; denk ook aan andere vormen van waardering.
- Het Digitaal Dorpsplein blijkt een waardevol hulpmiddel voor ondernemers. Het kost ze dan veel minder tijd en energie om een eigen webwinkel te runnen.
- Onderling vertrouwen is essentieel — we zouden niet meer certificaten moeten willen werken.
- Slechts 25% van ons voedsel blijft in eigen land; 75% komt van buiten.
- Een gezonde bodem vormt de basis van alles.
- Er is behoefte aan een centrale Goedland-plek: een ontmoetingspunt én afhaalpunt voor lokaal eten.
- Enthousiasme is de sleutel: als het leuk is, groeit het vanzelf én komt de mienskip in beweging.
Hoe nu verder?
We zetten het traject voort om in de veen- en kleigronden rond Akkrum en Nes meer én diverser lokaal te kunnen produceren, verkopen en consumeren. Samen werken we aan een toekomst waarin lokaal eten weer de normaalste zaak van de wereld is.
Binnenkort volgt meer nieuws.
Samen laten we Akkrum en Nes nóg meer bloeien!


