Verse en lokale groente van het seizoen

“Yn 'e Sinne Farm is een tuinbouwbedrijf dat haar producten aanbiedt aan mensen, die willen weten waar hun groente vandaan komt. Het grootste deel van de oogst gaat naar leden die een oogstaandeel hebben. Wekelijks kunnen ze zelf hun dagverse en lokale groenten komen ophalen. De rest wordt aan de kraam verkocht. In de loop van de jaren zijn er ook andere biologische producten aan het assortiment toegevoegd, zoals zuivel en eieren. In Akkrum is de kraam van Yn ’e Sinne Farm elke dinsdagmiddag te bezoeken, aan het Heechein.

 

Een goed en gevarieerd aanbod is overigens niet het enige wat telt: mensen die goed voedsel belangrijk vinden, willen elkaar ook ontmoeten. Dat faciliteren wij.”

 

Aan het woord is Joël van den Broek, oprichter van Yn 'e Sinne Farm (www.ynesinnefarm.nl). Hij is één van de ondernemers, die zich vanaf de start in 2021, achter het initiatief voor het Akkrumer Goedland heeft geschaard. 

 

joel-van-den-broek-rond

 

Joël: “Het startte met het vooruitzicht om ons bedrijf naar het Akkrumer Goedland te verhuizen. Er is daar ruimte genoeg, de grond is goed en in Akkrum hebben we al een behoorlijke klantenkring. Ook spreekt het me aan dat Het Goedland iets met gezond voedsel wil. 

We zijn nu een tijdje verder en op die verhuizing studeren we nog steeds. Maar de potentiële producten van Akkrum, zoals vlees en ooit misschien brood of cranberry’s, vinden we erg interessant.”

Community Supported Agriculture (CSA), een wereldwijd concept.

 

Yn ’e Sinne Farm is een CSA: Community Supported Agriculture. Dat is een wereldwijd concept, waarbij boeren en consumenten zich voor langere tijd aan elkaar verbinden. 

Joël: “Naast gezond voedsel zorgen wij ook voor een mienskip. Daarom hebben we een nieuwsbrief over voedsel en staat de marktkraam op verschillende locaties, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast organiseren we gezellige activiteiten en werkt een groep vrijwilligers mee op de tuin en in de verkoop. Let wel: vrijheid is belangrijk, je hoeft bij ons niet mee te werken als je daar geen zin in hebt.

 

Het concept slaat aan: voor 2019 had Yn ’e Sinne Farm ongeveer 20 leden. Eind vorig jaar waren dat er al 170. We naderen nu de 250 leden. Dat is heel mooi. Misschien dat we daarna een ledenstop inzetten. Onze mienskip maakt ons bedrijf uniek, dat willen we behouden. Bovendien moeten we de organisatie kunnen blijven behappen.”

 

yn-e-sinne-farm-2

 

Fotografie: Janna van der Meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief