Koeien in de wei, een primeur

 

“Ik zag het helemaal voor me: de koeien vanuit de stal, vol gas door de sloten, op naar Akkrum. Daar met zijn allen lekker door de tuintjes hossen. En wij er in paniek achteraan. Nee, dat moest anders!”

Vorig jaar weidde Aen Age Jongbloed, melkveehouder te Akkrum, voor het eerst zijn vee. Hij deed dat in het kader van een GLB-pilot. 

 

“Best spannend,” vertelt hij, “Mijn vader liet zijn dieren vroeger wel buiten grazen, maar voor mij was het een primeur.”

Eind april, na de aanschaf van afrastering en waterbakken, was het zover. 

 

koeien-800

 

Aen Age: “We hebben in het weiland een groot hok gebouwd, van metalen hekken. Hier zaten de dieren eerst een halve dag in, om te wennen aan het zonlicht. Ook konden ze even snuffelen aan het stroomdraadje, zodat ze wisten dat ze daar niet bij in de buurt moesten komen. 

 

Nadat ze een paar keer op volle snelheid, heen en weer, over het perceel waren gerend, gingen ze mooi staan grazen en leek het, of het nooit anders was geweest.

De rest van het seizoen verliep ook vrij gemakkelijk. En wij genoten van het uitzicht op de dieren in de wei. Dit voorjaar gaan ze beslist weer naar buiten!”

Wat is een een GLB Pilot?

 

GLB staat voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie. De EU zoekt naar manieren om de landbouw te verduurzamen. Hierbij spelen vragen als: Hoe bewegen we de boeren? En, wat zijn de consequenties van bepaalde maatregelen?

 

Bijvoorbeeld: koeien die weiden, stoten minder schadelijke stikstof uit, doordat hun poep en plas niet bij elkaar komen. Er ontstaat geen ammoniak. Maar ze vertrappen en bevuilen wel het gras. Bovendien heb je bedrijfsprocessen minder in de hand, wanneer het vee buiten rondloopt. Wat is nu beter? 

Om dit soort vragen te onderzoeken, zijn proefprojecten uitgeschreven, de zogenaamde GLB pilots. Tegenover deelname aan deze pilots staan financiële vergoedingen. Die compenseren eventuele misgelopen opbrengsten. 

 

Aen Age, van Melkveebedrijf Jongbloed Agro B.V. is één van de boeren van het Akkrumer Goedland die hieraan meedoet. 

Afgelopen zomer is hij gestart met een drietal pilots:

●      Het weiden van jongvee.

●      Bemesten met ruige stalmest.

●      Bagger vanuit de sloot op het land spuiten door middel van een baggerspuit.

 

koeien-800-smal

 

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen via onze nieuwsbrief.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief