Lokaal vlees van het Akkrumer Goedland

Verantwoord van kop tot kont!

Een boerderij van het Akkrumer Goedland gaat vleesproducten verkopen met Slagerij en Worstenmakerij Spijkerman. Dit gebeurt volgens het “van kop tot kont” principe: wanneer er een dier geslacht wordt, mag er niets verloren gaan. Pas wanneer het hele rund besteld is, wordt het geslacht.

“Wij zijn tegen verspilling en willen lokaal vlees goed en duurzaam in de markt zetten,” aldus Henk Spijkerman.

Het vlees in kwestie komt van De Nije Mieden, een biologisch dynamisch bedrijf. Boer Sjoerd Miedema: ”Onze manier van omgaan met vee is beter voor het milieu én de kwaliteit van het vlees.”

 

 

koeien-lokaal-vlees-akkrum

Foto: Janna van der Meer


Vleespakketten

Spijkerman maakt er twee soorten vleespakketten van. Een pakket met luxe entrecote, biefstuk, stoofvlees, droge worst en gehakt. En een pakket met hamburgers, gehakt en droge worst. Henk Spijkerman: "In ieder pakket zit droge worst, want een Friese droge worst van een biologische os geleefd in Akkrum, mag op geen enkele borrelplank ontbreken!”


Biologisch

Deze os is volgens biologisch dynamische richtlijnen grootgebracht. Zijn moeder is een dubbeldoelkoe. Dat is een koe die voor melk én vlees gehouden wordt.

De os heeft een poosje bij zijn moeder mogen zogen. Daarna scharrelde hij drie jaar zijn kostje bij elkaar in de natte veenweiden van de Miedema’s. In de winter woonde hij op stal, heerlijk in het stro.

Kwaliteit

Het dier heeft nooit antibiotica gehad en zelfs geen ontwormingsmiddelen. Verder is deze os langzaam gegroeid, doordat hij geen krachtvoer heeft gehad, alleen gras uit bloemrijke weiden.

Sjoerd Miedema: “De vetzuursamenstelling van grasgevoerde dieren is gunstig voor de gezondheid. En de smaak van het vlees is optimaal!”

 

 

sjoer-miedema-lokaal-vlees-akk

Foto: Janna van der Meer

 

Lokaal

In de weilanden van De Nije Mieden staat bovendien het water hoog. Hierdoor wordt het veen behouden en komt er veel minder koolstof vrij. Dit is beter voor het klimaat.

Tenslotte: het slachten gebeurt in een rustige omgeving. Het dier verblijft er eerst een nacht met wat hooi en water, zodat het ontspant en de stress uit zijn lijf is.

Kortom: dit is lokaal vlees op zijn best!

 

spijkerman

 

U kunt de pakketten bestellen via: bestellen@slagerijspijkerman.nl

Ontwikkelingen

LEES MEER foto3sythuzen-halfopen-landsch
14-03-2024

De invloed van bodem en historie

Landschapsarchitect ir. Reinout Lindemans beschrijft het landschap en de grond waarop Akkrum en het Akkrumer Goedland zijn gebouwd.

LEES MEER interview-piet-dijkstra
10-03-2024

Interview met adviseur Piet Dijkstra

Aan het woord is Piet Dijkstra, adviseur van het Akkrumer Goedland.

LEES MEER sjoer-miedema-lokaal-vlees-akk
04-03-2024

Lokaal vlees van het Akkrumer Goedland

Een boerderij van het Akkrumer Goedland gaat vleesproducten verkopen met Slagerij en Worstenmakerij Spijkerman.