Het gaat uiteindelijk om de Mienskip

albert-van-zadelhoff-1

 

Projectleider Albert van Zadelhoff

 “Ik zie Het Akkrumer Goedland niet zozeer als een project. Het is een ontdekkingsreis! We beproeven allerlei methodes om de Akkrumer landbouw op veengrond diverser en duurzamer te maken. Daarbij komt de vernieuwing uit de mienskip zelf, niet van bovenaf. 

Mijn rol is om de verschillende keuzes die dit oplevert, behapbaar te maken. Eventueel met behulp van experts. En na een besluit zorg ik voor de uitvoering en de uiteindelijke rapportage naar onze financiers. Complexe zaken praktisch van de grond tillen, daar houd ik van.”

Boeren willen onderdeel zijn van een gemeenschap

Albert is 63 jaar, woont in Mantgum en heeft landbouwtechniek aan de universiteit van Wageningen gestudeerd. Daarna werkte hij in de financiële sector, voornamelijk bij bankinstellingen. 

“Ik ben op een landbouwbedrijf opgegroeid. Met deze functie keer ik terug naar mijn wortels,” zegt Albert, “Het veenweidegebied in Friesland staat voor grote veranderingen. En het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen is lastig. 

 

Maar als ik met de initiatiefnemers van het Akkrumer Goedland spreek, merk ik dat het daar eigenlijk niet om gaat. Hoe verder je met hen naar de toekomst kijkt, hoe meer sociale doelen boven komen drijven. Boeren willen onderdeel zijn van een gemeenschap. Het is De Mienskip die ze willen versterken.”

 

 

Fotografie: Janna van der Meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief